Življenjepis

Primož Vidovič (1995) je glasbenik, pisatelj, diplomirani filozof in komparativist ter magister kognitivne znanosti. Srednjo šolo je obiskoval na Gimnaziji Ptuj, nato pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti. V letu 2021 je zaključil magisterij iz kognitivne znanosti mednarodnega interdisciplinarnega programa ljubljanske, dunajske, bratislavske in budimpeške univerze MEiCogSci. Trenutno je doktorski študent filozofije na Filozofski fakulteti Ljubljana.

Solo petja se je učil na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pod mentorstvom Sama Ivačiča. Z glasbo se je začel ukvarjati šele v najstniških letih, odtlej pa se je od začetkov v džezu, h kateremu se še vrača z zasedbo Nostalgiki, posvetil predvsem pisanju avtorske glasbe, ki jo izvaja bodisi z zasedbo bodisi sam ob kitari. Navdih išče v različnih zvrsteh glasb sveta, najočitnejši pa je vpliv džeza, šansonov, klasike in tanga. Vse bolj ga privlači gledališče.

Piše kritične satire, nostalgične balade in groteskne pripovedke, z dobro mero kabarejskega patosa in humorja, v džezovskih zasedbah pa stremi predvsem k žlahtnemu, staromodnemu vzdušju ter igrivi improvizaciji. Navdihujejo ga Frank Sinatra, Edith Piaf, Jacques Brel, Svetlana Makarovič, pisci slovenske popevke, George Brassens in Richard Wagner. Za svoje skladbe je prejel zlato priznanje na festivalu 18. Kantfest in srebrno kanto na 17. Kantfestu.

Fotografija: Jernej Peklar za Slovensko noto 2021

Znotraj filozofije se ukvarja z zgodovino filozofije, filozofsko antropologijo, filozofijo uma in znanosti, s politično filozofijo, estetiko in etiko. Vedo želi prinesti v vsakdan ljudi kot način dejavnega mislečega odnosa do bivanja in pozornost vrniti njeni dialoški razsežnosti.

Piše tudi leposlovje. Leta 2016 je za zgodbo Rosa prejel prvo nagrado univerzitetnega literarnega natečaja Rdeča nit, leta 2018 pa za Inšpektorja Fuchsa in njegovo mavzerko prejel prvo nagrado na natečaju Mestne knjižnice Ljubljana in bil za kratko zgodbo Let mrtve ptice nominiran na uglednem natečaju revije Sodobnost.