Za medije

“Šanson v žlahtni obliki.”
— Jani Kovačič v izjavi žirije 18. Kantfesta

Primož Vidovič, 25-letni pevec, kantavtor in prvonagrajenec 18. Kantfesta z zasedbo predstavlja Sence, koncert avtorskih šansonov. V grotesknih baladah, zbadljivih satirah in nostalgičnih popevkah so zloženi strast in drama kabareja, zvoki tanga, klasike in džeza, z bogatimi harmonijami in trpkimi disonancami. Pripovedujejo in se izpovedujejo o sodobnem človeku, ki med cinizmom in ideali išče svojo pot, v tem svetu in onstran.

V zasedbi se mu bodo pridružili vrhunski inštrumentalisti: Samo Ivačič (Vox Arsana) bo tipkal po klavirju, Matjaž Balažic (Piazzolleky, Flat Hats) dihal s harmoniko, Luka Gaiser (Bilbi, Stefan Milenkovich) godel na kontrabas, Timi Krajnc (Mascara Quartet, Piazzolleky) pa ubiral na kitaro.

Reci, reci, Barbara, kam odšla si ljubica?
Povsod pustila si sledi, kjer je tekla tvoja kri.

Avdiovideo posnetki (playlist)

Več posnetkov na Youtube kanalu ali pišite za Dropbox povezavo. Pravice za posnetke iz Prve vrste pripadajo RTV Slovenija.

Opis projekta

Koncert, ki traja dobro uro in pol, sestoji iz cikla štirinajstih šansonov, napisanih v najrazličnejših manirah. Žanrsko se spogledujejo z džezom, tangom, ruskimi romancami, bossa novo, bolerom, kakor tudi s klasičnimi šansonskimi formami valčka in polke. Vežejo jih bogata in medsebojno povezana besedila, polna namigov na pereče dogodke in kulturno zgodovino.

Meditacijam o ljubezni, smislu in smrti se pridružujejo porogljive družbene kritike in polemike, ki razgaljajo človekova protislovja. V njih ne manjka niti smeha in življenjskega veselja niti groze in grenkobe. Rdečo nit punktuirajo solistični vložki izvrstnih glasbenikov v zasedbi, ki še dodatno opomenjajo celoto in slikajo panoramo človeške duševnosti.

“Primož Vidovič s Ptuja je deloval kot kak trubadur iz sedemdesetih, zaradi svoje melodije, mehke ironije požvižgavanja in tega, da je bil sam sebi truba.”
— Peter Andrej v Večeru

Življenjepis

Primož Vidovič je diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti, trenutno pa končuje magisterij iz Kognitivne znanosti in se pripravlja na doktorat. Svoje glasbeno izobraževanje je začel in končal na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pod mentorstvom Sama Ivačiča, izkušnje in znanje pa je dopolnjeval pri najrazličnejših mentorjih in na delavnicah, npr. New York Voices, Lauren Kinhan, Don Menza, Robert Bargad, Lela Kaplowitz, Kevin Mahogany.

V letu 2019 je nastopil na glavnem odru Festivala Arsana v muzikalu Domišljije iz Harmonije, se na festivalu predstavil še v triu s Poklonom Franku Sinatri, isto leto pa prejel srebrno nagrado na Kantfestu. V začetku 2020 je nastopil na Dunaju s priznanim dunajskim avantgardnim pianistom, Hannesom Löschllom, zatem pa na 18. Kantfestu prejel tokrat zlato priznanje. Poleg petja igra tudi kitaro in klavir, svojim skladbam pa piše tako besedila kot glasbo. Marca 2021 je nastopil v Prvi vrsti na Radio Prvi. » Daljši življenjepis