Sence

“Šanson v žlahtni obliki.” 

Jani Kovačič v izjavi žirije 18. Kantfesta

Primož Vidovič, pevec, kantavtor in filozof, prejemnik zlatega priznanja 18. Kantfesta, z zasedbo predstavlja Sence, koncert avtorskih šansonov in popevk. V duhovitih satirah, svetobolnih baladah in slikovitih pripovedih združuje dramo in cinizem kabareja, strasti in ritme tanga ter drugih glasb sveta, džezovska sozvočja in klasično ubranost. Človeku nastavlja ogledalo, ubeseduje njegova večna protislovja in uglasbuje občutja sodobnosti.

V zasedbi se mu bodo pridružili vrhunski glasbeniki, doma tako v klasični kot popularni glasbi: Matjaž Balažic (Piazzolleky, Flat Hats) na harmoniki, Luka Herman Gaiser (Stefan Milenkovich, Bilbi) na kontrabasu in Timi Krajnc (Mascara Quartet, Piazzolleky) na kitari. V letu 2020 so v okviru projekta izdali prvenec Nulti pacient, v katerem so strnili epidemične patologije, leto zatem projekt predstavili v Prvi vrsti na Radio Prvi, v letu 2022 pa načrtujejo snemanje albuma.

Reci, reci, Barbara, kam odšla si ljubica?
Povsod pustila si sledi, kjer je tekla tvoja kri.

Opis projekta

Koncert, ki traja uro in pol, sestoji iz cikla štirinajstih šansonov, napisanih v najrazličnejših manirah. Glasbeno se spogledujejo z džezom, tangom, ruskimi romancami, bossa novo in klasiko, od valčka do polke. Vežejo jih bogata in medsebojno povezana besedila, polna namigov na pereče dogodke in kulturno zgodovino.

Meditacijam o ljubezni, smislu in smrti se pridružujejo porogljive družbene kritike in polemike, ki razgaljajo človekova protislovja. Komedija se meša s tragedijo, groza s smehom, romantika z bridkostjo. Rdečo nit punktuirajo solistični inštrumentalni vložki, ki še dodatno opomenijo celoto in slikajo obzorja človeškega duha.

“Primož Vidovič s Ptuja je deloval kot kak trubadur iz sedemdesetih, zaradi svoje melodije, mehke ironije požvižgavanja in tega, da je bil sam sebi truba.”

Peter Andrej v Večeru

Življenjepis

Primož Vidovič je diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti, trenutno pa končuje magisterij iz Kognitivne znanosti in se pripravlja na doktorat. Svoje pevsko izobraževanje je začel in končal na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pod mentorstvom Sama Ivačiča, izkušnje in znanje pa je dopolnjeval pri najrazličnejših mentorjih in na delavnicah, npr. New York Voices, Lauren Kinhan, Don Menza, Robert Bargad, Lela Kaplowitz, Kevin Mahogany in drugi. Poleg petja igra tudi kitaro in klavir, svojim skladbam pa piše tako besedila kot glasbo.

V letu 2019 je nastopil na glavnem odru Festivala Arsana v muzikalu Domišljije iz Harmonije, se na festivalu z Aljažem Bojnecom predstavil še s Poklonom Franku Sinatri, isto leto pa prejel srebrno nagrado na 17. Kantfestu. V začetku 2020 je nastopil na Dunaju s priznanim dunajskim avantgardnim pianistom, Hannesom Löschllom, zatem pa na 18. Kantfestu prejel tokrat zlato priznanje. Marca 2021 je z zasedbo nastopil v Prvi vrsti na Radio Prvi. Redno nastopa še z džezovsko zasedbo Nostalgiki (Matjaž Dajčar, Marko Korošec), s katero so leta 2020 nastopili v Činčinu ob Ratku Divjaku, leta 2021 pa na Festivalu Lent in na Ptujski noči. Poleg tega se samostojno pojavlja na številnih priložnostnih prireditvah, denimo Dnevih poezije in vina ali kulturnih proslavah.