« Domov

Primož Vidovič & Andrej Kos

Kontakt: pr.vidovic@gmail.com

Primož Vidovič & Andrej Kos sta sodobna godca, ki vandrata med sedanjostjo in preteklostjo, iščoč eno v drugi. Pripovedujeta zgodbe navadnih in nenavadnih ljudi, slikata njihova občutja in svetove, v hudomušnih satirah pa se rogata večnim napakam človeka in družbe. 

Bogata besedila, doživeto izvedbo in medigro glasu, harmonike in kitare napajata v različnih zvrsteh, od šansona do klasike, v ljudskih melosih in z džezovsko spontanostjo. Zgledujeta se po Iztoku Mlakarju in Svetlani Makarovič, pri Brelu in Brassensu, od Dowlanda do Gershwina. Avtorsko glasbo začinita z uglasbitvami pesniških verzov pa tudi z izvirnimi priredbami slovenskih popevk in svetovnih zimzelenih standardov. 

Nastopata tako samostojno kot na različnih kulturnih in družabnih dogodkih, od Kavč festivala do Vino ni voda. Kot godcema pritiče, se radevolje prilagodita priložnosti, najsi izvajata avtorski program ali spremljevalno glasbo — ne da bi pri tem pozabila, kdo sta, predvsem pa, kdo smo. V letu 2022 sta izdala svoj prvi single, protestniško pesem “Kolesarska”, in za pesem “Bogovi v belem” prejela prvo nagrado glasbenega natečaja Freešn. 

Primož Vidovič, kantavtor in filozof, je za svoje avtorske skladbe prejel zlato priznanje 18. Kantfesta. Šansone in popevke izvaja tako posamično kot s komorno zasedbo v projektu Sence, ki so ga predstavili v Prvi vrsti na Radio Prvi, igra pa tudi z džezovskim ansamblom Nostalgiki, s katerim so med drugim zaigrali na Festivalu Lent in na Ptujski noči.

Andrej Kos je iz klasične harmonike magistriral na graški univerzi, vendar pogosto zahaja v džezovske in popularne vode ter – kot harmoniki pritiče – raziskuje ljudske glasbe. Igral je v Cankarjevem domu, gledališču Graz, sodeloval s člani sodobne zasedbe Klangforum Wien, redno nastopa v zasedbah Pocket Edition in Jeannette, nastopil pa je tudi z losangeleškim džezovskim vibrafonistom Nickom Mancinijem.

Tehnični rider

  • Mikrofon za vokal
  • Mikrofon za kitaro (ali pickup)
  • Mikrofon za harmoniko
  • 1x monitor